Що являє собою м’яке морозиво і як воно з’явилося

  • Автор запису:
  • Час читання:1 хв. читання

М’яке морозиво, яке подається в стаканчик з фризера, в Англії часто називають містером Віппі. У деяких частинах Європи воно відоме як американське морозиво. В Україні це просто м’яке морозиво. Але де б його не їли, люди можуть сказати вам, що воно смачне.

М’яке морозиво — це класичні холодні солодкі ласощі, яким насолоджуються з 1940-х років. Однак, це морозиво відрізняється від того, що можна купити в продуктових магазинах або численних точках продажів. Є кілька конкуруючих тверджень про те, хто першим винайшов м’яке морозиво – Том Карвел, сім’я Дейрі Квін і навіть Маргарет Тетчер – всі ці імена зустрічаються. Але де б воно не з’явилося, ось як це працює:

Має багато спільного зі звичайним морозивом

За даними Університету Гвельфа, у чистому вигляді м’яке морозиво – це морозиво, яке на етапі його виробництва після змішування інгредієнтів, пише університет, фризер «заморожує частину води та вганяє повітря в заморожену суміш». Морозиво складається на 30–60% з повітря — без нього ви зламали б зуби об лід із молочних продуктів. На цьому етапі процесу, якщо суміш подається в конус – це м’яке морозиво. Якщо його викласти в гастроємність та заморозити, то вийде звичне морозиво.

Ідея продажу м’якого морозива виникла в одного з його творців, Тому Карвелу, коли тому довелося продавати морозиво, що тане, зі свого зламаного вантажного автомобіля, який доставляв замерзле морозиво.

Різниця (частково) у повітрі

Технічно все морозиво є піною — принаймні так вам сказали би хіміки. «У морозиві рідкі частинки жиру, звані жировими кульками, розподілені по суміші води, цукру та льоду разом із бульбашками повітря», — пише  Брайан Роріг для  ChemMatters. Бульбашки повітря необхідні для надання морозиву його текстури. У м’якій подачі, пише Ванесса Фаркухарсон для  National Post,  «все це повітря залишає менше місця для молочного жиру».

Спочатку м’яке морозиво Карвела було просто теплішою і м’якшою версією морозива, яке він зазвичай продавав, але сучасне м’яке морозиво містить значно більше повітря, ніж заморожене. Можна уявити це просто як пінне морозиво. Принаймні, історія 1980-х років, що частково приписується прем’єр-міністру Великобританії Маргарет Тетчер, припускає, що коли вона працювала хіміком-харчовиком, вона допомогла винайти техніку, яка додавала ще більше повітря в м’яке морозиво. М’яке морозиво може складатися здебільшого з повітря, пише  Даніела Галарза для  Eater,  тоді як у «звичайному» морозиві має бути менше 30 відсотків повітря.

Результатом наявності повітря є те, що м’яке морозиво набагато тепліше, ніж звичайне морозиво, пише Роріг. Звичайне морозиво має температуру близько -12 градусів за Цельсієм, а м’яке морозиво близько -6 градусів за Цельсієм. Але вони обоє смачні.