Ви зараз переглядаєте Як вибрати фризер для м’якого морозива? Характеристики фризерів

Як вибрати фризер для м’якого морозива? Характеристики фризерів

  • Автор запису:
  • Коментарі запису:0 коментарів
  • Час читання:1 хв. читання

Щоб відповісти на питання: «Як вибрати фризер?», слід для початку розібратися в характеристиках. Адже саме характеристики впливають на функціонал і особливості апаратів для приготування м’якого морозива.

Характеристики фризерів для м’якого морозива

Тип установки

Одна із базових характеристик фризерів – це тип установки: настільні або підлогові. Настільні фризери мають менші розміри, як правило, в висоту, тому фризери для м’якого морозива, які встановлюються на стіл, завжди менш продуктивні, аналогічних підлогових моделей. Підлогові ж фризери, як правило, мають висоту від 1400 мм і значно продуктивніші настільних і відповідно вони дорожчі.

Кількість смаків (ріжків)

З цього типу характеристики існують такі види фризерів:

  • Фризери з одним краном – видають один смак морозива, у фризері всього один бункер для суміші та один заморожувальний циліндр;
  • Фризери з двома кранами для двох різних смаків м’якого морозива або холодних десертів і мають два бункера;
  • Фризери з трьома кранами для трьох різних смаків м’якого морозива або холодних десертів і мають три бункера відповідно;
  • Фризери з трьома кранами – видають два різних смаки морозива, так як мають два бункера і два заморожувальні циліндри. А центральний кран змішує два смаки, міксуючи їх в одній порції;
  • Фризери з п’ятьма ріжками – видають три різні смаки та 2 мікси.

Чим більше ріжків у фрізера, тим дорожча його вартість.

Наявність помпи

Існують фризери з помпою і без неї. Помпа призначена для рівномірної та стабільної подачі морозива з бункера в циліндр і наповнює морозиво повітрям, від чого його обсяг збільшується на 20-70%.

Помпи у різних виробників бувають різні за конструкцією і за принципом роботи, але при цьому виконують одну і ту ж задачу, як зазначено було вище, але з різною ефективністю.

Найпоширенішою є шестерна помпа, яка встановлюється на італійських брендах фризерів, а також на Spaceman і Icetro. Цей тип помпи, за рахунок механічного обертання шестерень окремим мотором, забезпечує відмінну компресію для циркулювання рідкої суміші морозива і наповнює м’яке морозиво повітрям, тобто збиває його до 70% в обсязі, роблячи смак ніжним і не таким холодним. Вартість однієї такої помпи, при наявності її в комплектації фризера від 900, – до 1500, – євро. На один бункер з циліндром встановлюється одна помпа.

Другий за поширеністю тип помпи – це повітряна помпа. Вона працює від невеликого компресора, який активується в момент запуску двигуна мішалки і проштовхує суміш в циліндр, насичуючи морозиво повітрям на 20-40%. Ці помпи як правило встановлюються на більшості китайських фризерів. Вартість повітряної помпи, при наявності її в комплектації фризера від 100, – доларів. При цьому, помпа встановлюється одна для всього фризера з будь-якою кількістю смаків, а для кожного циліндра встановлюються системи трубочок, по яких повітря надходить під тиском.

Продуктивність

Одна з основних характеристик – властивостей фризера – це його продуктивність. Тут все очевидно, що вища продуктивність апарату, тим дорожче його вартість. Потужність фризера, за його можливості виробляти більшу кількість порцій, регулюється посиленням багатьох вузлів відразу.

Якщо укомплектувати фризер більш потужним мотором або компресором, або і тим й іншим, він не стане виробляти реально більше. Тому, для збільшення кількості продажів за годину, виробники комплектують такі моделі фризерів великим за обсягом заморожуючим циліндром і великим бункером, а також потужнішим мотором і компресором. Це основні елементи, які в комплексі впливають на продуктивність. У свою чергу ці поліпшення тягнуть за собою модернізацію інших електронних вузлів, розмірів фризера для м’якого морозива і т.д. Що в свою чергу суттєво впливає на збільшення ціни таких фризерів.

Необхідно сказати, що діапазон продуктивності у фризерів для м’якого морозива варіюється в таких межах: мінімально від 6 кг/год для одного смаку і максимально до 90 кг/год для трьох смаків.

Функція пастеризації

Це характеристика, яка, в основному, зустрічається на дорогих моделях провідних виробників. Пастеризація вирішує кілька завдань для м’якого морозива.

По-перше, вона надає морозиву іншу якість. Відбувається частково процес гомогенізації: суміш стає більш однорідною і поліпшеною в структурі, зменшується ступінь неоднорідності жирів і випаровується волога. В результаті виходить однорідне морозиво, ніжне на смак і тягуче, якого хочеться їсти багато і від якого отримуєш неймовірне задоволення як від справжнього десерту.

По-друге, пастеризація вбиває бактерії, і тим самим подовжує термін зберігання морозива та робить його безпечним для вживання, а це дуже важливо.

По-третє, що не менш важливо для власників барів і ресторанів, які мають фризери, опція пастеризації продовжує термін роботи фризера без його мийки до 14 днів з гарантованим результатом хорошої якості морозива та дотримання суворих санітарних норм. А це досить важливий фактор, так як фризер без пастеризації потрібно мити і піддавати санітарній обробці кожні три дні. Для цього ж потрібно відволікати багато операційного часу і ресурсів, кожен раз забезпечуючи якісну мийку і санітизацію за допомогою спеціальних засобів.

М’яке морозиво, вироблене на фризері з функцією пастеризації, може по праву бути визнаним найкращим м’яким морозивом і похвалитися відмінною якістю, за умови використання якісної суміші для гарячого приготування.

Тому, якщо зважити всі за і проти, то фризер з патеризацією, при його значно вищій вартості, принесе вам набагато більше прибутку і швидше окупиться, не вносячи масу трудовитрат, фінансових ресурсів і ризиків.

Ось кілька фризерів для м’якого морозива, які мають таку функцію: корейський ICETRO ISI-161TH та інші моделі які ви можете легко відфільтрувати по властивості пастреізація в нашій категорії фризерів для м’якого морозива.

Функція зберігання

У фризерах, які мають функцію зберігання, можна не тільки залишати суміш в нічний час на зберігання. Але також і в спекотну пору доби використовувати цю корисну функцію для збереження суміші протягом дня. Апарат для морозива підтримує необхідну температуру всередині бункера зберігання рідкої суміші – напівфабрикату, що не дозволяє їй зіпсується.

Звичайно ж ця функція пов’язана з додатковим збільшенням вартості фризера для м’якого морозива, але збільшення ціни виправдано, тому що несе економію коштів і часу для власників джелатерій, кафе, барів і готелів, які мають фризери.

Виробник

Основними країнами, в яких виробляють фризери, іноді дуже відомі в усьому світі, це Італія, США, Корея, Австралія і Китай.

Світовими лідерами у виробництві фризерів для м’якого морозива безперечно є італійські компанії. Frigomat і Carpigiani – одні з провідних італійських брендів. Вартість їх продукції на порядок вище, адже купуючи такий фризер, ви можете бути впевнені, що апарат прослужить вам десятки років. Весь цей час виробляючи морозиво відмінної якості, демонструючи стабільну і тиху роботу, не потребуючи ремонту і як результат примножуючи і зберігаючи ваші кошти. А після 15 років використання і 100-кратної окупності ви зможете ще продати ваш вживаний фризер початківцям, як мінімум за 20% від його роздрібної вартості.

Якщо ви хочете дізнатися як взаємодіють всі ці характеристики і на що впливають, прочитайте нашу статтю Як працює фризер для м’якого морозива.

Який фризер потрібен вам

Не всім підприємцям потрібен найпотужніший і укомплектований усіма можливими опціями фризер. В першу чергу, необхідно розрахувати прохідність місця продажів і відповідну йому передбачувану кількість продаваних порцій. Після цього підібрати відповідну продуктивність фризера м’якого морозива, яка необхідна саме під ваші завдання. При цьому, фризер повинен мати запас продуктивності на перспективу зростання і можливість впоратися з піковими навантаженнями, при продажу в найбільш активний час і години, коли може вибудовуватися черга.

Необхідна продуктивність фризера залежить від того, де він буде встановлений і яке навантаження планується на нього зробити. Якщо це місце з великою прохідністю людей, таке як пляжна зона, набережна, торговий чи розважальний центр і аналогічні, то тут потрібен потужний і продуктивний фризер. Який би не змушував довго стояти в черзі покупця, міг запропонувати кілька смаків і легко розвантажити напливи запитів морозива, навіть при двох – трьох операторах – барменах. Пам’ятайте, що продуктивність фризерів для м’якого морозива з системою водяного охолодження завжди вище від повітряного охолодження і працює від трьох фаз – 380 вольт на 20-50%. Інша справа, чи є можливість підключитися до такого джерела живлення і отримати можливість працювати з водою в точці продажу.

Щоб нести такі навантаження і виробляти якісне морозиво, що є однією з найважливіших складових успішного бізнесу, краще не економити і придбати надійний високоякісний апарат, який позбавить вас від проблем з ремонтом і не коректною роботою. Вартість такого фризера можна буде швидше окупити, за рахунок його високої працездатності і якісного морозива. Не доведеться переживати за ремонти, замовлення запасних деталей, раптові зупинки і простої устаткування в сезон або питання з якістю одержуваного продукту. Чим вище якість фризера, тим більшу суму потрібно на нього витратити, тому що такі машини створюються з високоякісних матеріалів і це завжди виправдовує такі витрати, так як приносить високі прибутки і примножує ваш капітал.

Який фризер вибрати для бізнесу

Більшість тих, хто тільки починає свій бізнес, вважають за краще купувати більш дешеві китайські фризери для м’якого морозива або вживані фризери. Безумовно, в ситуації, коли обмежені можливості при старті – це вихід із ситуації і вже можна почати продажі. До того ж малі кошти, вкладені в бізнес, можна і швидше повернути. Але, як правило, ці фризери дуже вимогливі до ремонту і обслуговування. До того ж дуже важливо мати можливість замовити відповідні запчастини швидко, щоб не втрачати час. Дуже часто на старі фризери більше 30 років виробники не мають можливості підтримувати наявність запчастин на них. Ще гірше, коли на недорогий китайський фризер не опиниться елементарних запчастин для підтримки його роботи.

Тому, важливо при виборі фризера враховувати багато інших факторів, крім функціональних можливостей і опцій фризера для м’якого морозива. Наприклад, наявність сервісної підтримки і витратних запчастин в Україні, можливість замовити індивідуальні запчастини під замовлення для вашого фризера, наявність інструкції українською мовою або відеоінструкції для використання, догляду та технічного обслуговування, мийки фризера, наявність необхідних коштів для догляду і санітизаціі, а також витратних засобів, як харчове мастило, яке потрібно використовувати після кожного миття на основні сальники фризера.

Як показує практика, всі власники бізнесу, які використовують фризери для м’якого морозива, якщо купують спочатку недорогі фризери, то обов’язково, переконавшись в прибутковості продажів на морозиві, переходять на дорогі, а значить продуктивні та стабільні машини, котрі примножують доходи і позбавляють від втрат і проблем.

Залишити відповідь